duminică, 21 iulie 2013

Traseu pietonal: 5.Casa arh.Socolescu, 1896Bulevardul Carol I nr. 14 ( actual nr.28)
monument istoric  Casa din Bulevardul Carol 14 (28), realizată în 1896, a fost locuinţa personală a arhitectului. Terenul, aşa cum rezultă din planul de situaţie anexat proiectului, cuprindea casele de la numărul 14 şi 14 bis şi aparţinea arhitectului. În urma cererii depuse la primărie primeşte Autorizaţia de construire cu numărul 70, din 4 mai 1896, cu obligativitatea de a respecta alinierea şi regulamentul special pentru construcţiuni”. Casele vor avea înalţimea minimă de 15.00 metri şi maxima de 17.00 m. Construcţia se va retrage din axa străzii la 12.00 m., sau retrasă din bordura trotuarului cu 6.00 m., unde s-au bătut ţăruşi de lemn. 

După renumerotarea bulevardului, casa de la numărul 14 este în prezent 28. Construcţia este monument istoric.

Casa a fost locuinţa personală a arhitectului, unde îşi avea şi biroul de proiectare. Aici aveau loc întrunirile membrilor Societăţii Arhitecţilor Români. Faţada este simetric rezolvată, parterul are două prăvălii amplasate de o parte şi de alta faţă de acces. Deasupra accesului a realizat un bovindou, flancat de două ferestre marcate de coloane angajate cu capiteluri composite.

Dupa razboi, cladirerea a suferit modificari. Mansarda a fost transformata in etaj, iar  modificarile fatadei nu se incadreaza stilistic in tipologia compozitionala a constructiilor realizate de arhitectul Socolescu.
 

Construcţia este monument istoric, cu indicativul  B-II-m-B-18311.
 


 Foto: Cristian Gache  Foto: arh. Gabriela Petrescu
Sursa: A.N.D.M.B. fond P.M.B. Tehnic
Foto: arh. Gabriela Petrescu

Un comentariu:

  1. Ar fi interesant sa adaugati si unele informatii despre aspectul initial si modificarile suferite de acest imobil. Prin proiect el avea doar etaj si pod (conform si foto 25 din articolul dvs). Intr-o prima faza podul a fost transformat in etaj distinct, lucru (cred) mentionat si pe placuta de monument istoric de pe fatada.

    Probabil ulterior etajarii a fost insa modificat, intr-un mod nefericit, registrul superior al cladirii. Fereastra centrala a etajului 2 nu seamana deloc cu cele doua ferestre laterale, avand o arcada simplificata, suprafata mai "iesita in afara" si curbura superioara amplasata la o cota mai inalta. La randul lor, decoratiunile orizontale din lateral, elevate si apoi nefiresc intrerupte, indica un aspect initial diferit. Aparent cladirea avea o cupola. Imi pare o interventie neprofesionista, o "umplutura" la propriu, posibil postbelica, care atrage privirea si altereaza armonia intregii fatade.

    Observ si o eroare ce se cere indreptata: o buna parte din documentele fotografiate si postate nu se refera la proprietatea din Bd. Carol I nr. 14, ci la cea din Str. Clopotarii Noi (fie e mentionata expres aceasta strada, fie se fac referinte repetate la Bd. Coltei colt cu Str. Putul de Piatra; planul terenului nu corespunde cu releveul cladirii etc). Iar distinsul arhitect, din cate se distinge in documentul din foto 16, se refera eronat la Str. Crucea de Piatra in loc de Putul de Piatra... as putea concluziona ca-i erau familiare ambele zone :-)

    RăspundețiȘtergere