duminică, 21 iulie 2013

Dispărute: Casele Dumitru Roşu, 1889


Calea Moşilor nr.54 ( în curtea bisericii Răzvan)

     Sursa: Toma T. Socolescu, Fresca arhitecților care au lucrat în România în epoca modernă: 1800-1925,   Ed. Caligraf Design, 2004



Amplasate pe Calea Moşilor 184, în curtea bisericii Răzvan, ridicate în 1889, cu funcţiuni mixte, la parter prăvălii deschise către stradă, către curte sunt depozite şi camere auxiliare, iar la etaj, locuinţe.



Era o construcţie cu o rezolvare simetrică, cu accentuarea traveii centrale care se detaşează printr-un decroş de restul faţadei. Decroşul este susţinut de un balcon cu console şi patru coloane angajate care susţin trei arce în acoladă, element care face parte din vocabularul folosit de Socolescu la majoritatea lucrărilor sale. Plinul dintre arcade şi cornişă este bogat decorat cu bumbi şi ocniţe.

La parter se aflau două prăvălii despărţite între ele de uşa de intrare, ale căror vitrine erau protejate cu obloane metalice. Etajul avea un hol central, unde ajungea scara din lemn şi cinci camere. Clădirea a fost distrusă în timpul cutremurului din 1977 şi demolată.

cercetător și autor text arh. drd. Gabriela Petrescu
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu